Welke vliegbrevetten zijn er?
Of je nu de ambitie hebt om beroepspiloot te worden, of in je vrije tijd graag in een sportvliegtuigje boven Nederland wilt zweven, je hebt goede vlieglessen nodig. Vlieglessen, zowel theorie als praktijk, volg je om een van de volgende vliegbrevetten te halen:
- zweefvlieger in Nederland (GPL-brevet);
- sportvlieger in Nederland (RPL-brevet);
- privévlieger wereldwijd (PPL-brevet);
- commercieel of beroepsvlieger (CPL-brevet);
- verkeersvlieger (ATPL-brevet).
Voor vliegen in het donker en bij bewolking, en voor een 'bevoegdheid radiotelefonie', zijn aanvullende brevetten (en bijbehorende vlieglessen) nodig.
Vliegscholen in Nederland
Er zijn een aantal gerenommeerde scholen in Nederland die de opleiding tot beroeps- en verkeersvlieger aanbieden. Toelatingseisen zijn streng maar daar staat hoogwaardig onderwijs tegenover.
De hobbyvlieger kan bij een groot aantal kleinere scholen terecht voor vlieglessen. Voor het behalen van een brevet is naast het afronden van een theorie- en praktijkexamen altijd een minimum aantal vlieguren nodig. Een deel daarvan is met een instructeur maar er zijn ook vlieglessen die je solo doet.
Hoeveel kosten vlieglessen?
Vlieglessen zijn prijzig. Hoeveel je precies kwijt bent, hangt af van het soort brevet dat je wilt halen. Het volgen van de volledige opleiding tot beroeps- of verkeersvlieger kost al snel meer dan een ton. Daar staat later overigens een riant salaris tegenover. Piloten vormen in Nederland de best-verdienende beroepsgroep.
Het behalen van GPL- en RPL-brevet is goedkoper omdat er minder vlieguren nodig zijn, maar reken ook hier op tientallen duizenden euro's voor het totaalpakket aan vlieglessen.
Ook een bedrijfsvermelding?
Bedrijven hebben er baat bij op internet zichtbaar te zijn. Zo worden ze immers gemakkelijk gevonden door hun klanten. Om ook op Uw-adres te staan, meld je je hier aan.