Een berenklauw of patatje oorlog? De gemiddelde toerist zul je echt even moeten uitleggen wat hiermee wordt bedoeld. Typisch 'Hollands' en heerlijk vertrouwd: snacken. De cafetaria of kwalitaria is de chiquere versie van een snackbar, waar u vooral terecht kunt voor een snelle hap. Bij cafetaria's vindt u een uitgebreidere menukaart en een eetgedeelte waar u kunt plaatsnemen. U kunt er eigenlijk gewoon uit eten, alleen dan eenvoudiger dan in een restaurant. Sommige mensen zijn zo verzot op onze snacks, dat ze zelfs tot in verre vakantieoorden te verkrijgen zijn.
Breed assortiment
Naast friet of patat, frikandellen en kroketten, kunt u bij een cafetaria snacks krijgen, zoals een broodje bal, een berenhap, een kaassoufflé of een kipcorn. Ook minder bekende snacks, zoals een mexicano of een shashlick treft u aan in cafetaria's. Daarnaast worden onder meer belegde broodjes, salades en samengestelde menu's aangeboden, alsmede frisdrank, softijs en snoep. Tegenwoordig combineren cafetaria's hun snacks vaak met shoarma of kebab of een andere specialiteit, zoals giros. Veelal hebben cafetaria's ook een catering- of bezorgservice.
Gezond snacken
De laatste tijd staan cafetaria's in Nederland in een nogal kwaad daglicht, vanwege het vaste frituurvet dat cafetaria's vaak gebruiken. De campagne 'Verantwoord frituren' stimuleert het gebruik van vloeibaar, gezonder frituurvet. Hier maken steeds meer cafetaria's gebruik van. Er bestaan ook biologische snackbars, waar u snacks zoals sojakroketten, frikandellen van biologisch vlees, glutenvrije snacks en ongeschilde friet, voor het behoud van vitamines, en biologische fritessaus, kunt krijgen.