Een dierenarts voor uw maatje
Een dierenarts kiest u het beste uit al voordat u zo'n schattig, pluizig konijntje aanschaft of een ondeugende kat met mooie tijgerprint. Al in het eerste jaar van het leven van uw huisdier brengt u meerdere bezoekjes aan de dierenarts, bijvoorbeeld voor de sterilisatie van uw kat, zodat u dadelijk niet met zes in plaats van met één kat samenwoont. De meeste huisdiereigenaren beschouwen hun huisdier vrijwel als hun kind en wensen de beste zorg. Uiteraard vraagt u zich ook af wat het u allemaal gaat kosten. Wij informeren u graag over de diensten en kosten van de dierenarts!
Diensten dierenarts
Dierenartsen behandelen de meest uiteenlopende soorten gezelschapsdieren: katten, honden, konijnen, cavia's, ratten, fretten, hamsters, enzovoort. Vaak verricht een dierenarts per dier aparte taken, maar grofweg kunt u terecht voor de volgende diensten:
- Jaarlijkse check-up. Aangezien uw huisdier u niet kan vertellen waar hij last van heeft, is een jaarlijkse check-up een must! Hierbij komen zaken als gewicht, voeding, gebit, vlooienbestrijding en vaccinaties aan bod.
- Vaccinaties en medicijnen. Voorkomen is beter dan genezen. Evenals wij zijn ingeënt tegen rode hond, laat u bijvoorbeeld uw kat vaccineren tegen niesziekte.
- Castraties, sterilisaties en andere operaties. Denk aan het verwijderen van een tumor of een schildklierverwijdering.
- Interne geneeskunde. Bijvoorbeeld maag- en darmproblemen, neurologische problemen, bloedziekten en hart- en bloedvatproblemen.
- Tandheelkunde. Een dierenarts zorgt voor gebitssanering, kan kiezen trekken, kronen zetten en tandsteen verwijderen.
- Botbreuken. Hoe behendig ook, uw huisdier kan iets breken. De dierenarts maakt röntgenfoto's, zet de breuk met een spalk en gips of maakt deze met ijzeren platen weer aan elkaar.
- Verwondingen. Bij verwonding kan uw huisdier een wond krijgen waardoor infectiegevaar dreigt. De dierenarts geeft medicijnen hiertegen en maakt en hecht de wond.
- Een second opinion. Bij hoge kosten of een zaak die gevoelig ligt, zoals euthanasie, heeft u wellicht behoefte aan de mening van een tweede dierenarts.
- Bloedonderzoek. In eigen praktijk of in een extern laboratorium.
Dierenartsen beschikken vaak over hun eigen specialisaties, denk aan kattengedrag, homeopathie voor dieren of seniorencontrole. Zo nodig verwijzen zij uw huisdier door.
Kosten dierenarts
Waarschijnlijk weet u wel dat de diensten van een dierenarts over het algemeen niet goedkoop zijn. Afhankelijk van de behandeling, van een injectie tegen niesziekte tot een behandeling van een botbreuk, kunnen de kosten hoog oplopen. Dus waarom zou u behalve voor uzelf niet ook een ziektenkostenverzekering afsluiten voor uw trouwe maatje? Al voor een klein maandelijks bedrag betaalt u aanzienlijk minder voor een behandeling. Daarbij verlaagt u de financiële drempel om naar de dierenarts te stappen. En dat is de levenskwaliteit van uw huisdier u vast waard!
Kijk voor meer informatie over dierenartsen, dierenklinieken en dierenverzekeringen ook eens op www.dierenarts-dierenkliniek.nl.