Aalst
Aalst is een Vlaamste stad in Oost-Vlaanderen, bekend om haar carnaval waar de Aalsenaren het hele jaar naartoe leven. De stad ligt aan de rivier de Dender en telt 80.000 inwoners. Een inwoner van Aalst noemt men een Aalstenaar of van oudsher ook wel -spottend- Ajuin. De oorsprong van deze spotnaam ligt in Dendermonde. Dendermonde voert al sinds oudsher tijdens de carnaval een concurrentiestrijd met Aalst en noemde de inwoners van Aalst Ajuinen vanwege hun florerende uienteelt. Hoewel deze bijnaam spottend bedoelt was, is de bijnaam uitgegroeid in heel Vlaanderen tot een standaard benaming voor de Aalsenaren.
Kunst en cultuur in Aalst
Onderwijs
In Aalst kunnen studenten studeren aan twee hogescholen, te weten de Hogeschool Gent en de Katholieke Hogeschool KaHo Sint Lieven. Het aantal studenten in Aalst is 2400. Vergeleken met studentensteden zoals Brussel en Antwerpen is dit dus een klein aantal. Toch is er voldoende te doen voor Aalse studenten en zijn er verschillende studentenverenigingen. Aalst heeft een groot aantal middelbare scholen en is hierdoor vooral een scholierenstad. Voor het middelbare onderwijs geldt Aalst daarom als een aantrekkingspool voor de regio.
Musea
Er zijn in het binnencentrum van Aalst veel verschillende kerken aanwezig die u kunt bezoeken. Aalst heeft onder andere de volgende bezienswaardigheden:
- 't Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst: Oude Vismarkt 13. Vaste collectie van archeologische voorwerpen gevonden in Aalst en omgeving vanaf de Middeleeuwen tot en met heden. Daarnaast beschikt het museum over een collectie van 750 schilderijen vanaf de 16e eeuw tot heden afkomstig van de Aalsterse kunstacademie. Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen in het museum. Nu is er een tentoonstelling in het kader van zijn honderdste verjaardag over de bekende schrijver en inwoner van Aalst: Louis Paul Boon.
- D.A.D.D.: Oude Vismarkt 1. Niet ver van het Stedelijk Museum vindt u het Stadsarchief, ook wel bekend als het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en Hedendaagse Geschiedenis van de Denderstreek. Dit instituut verzamelt informatie over de Aalsterse politiek, cultuur, economie en sociale verhoudingen in Aalst in de 19e en 20e eeuw.
- Belfort van Aalst: Het Schepenhuis van Aalst zoals men het Belfort ook wel noemt, is gevestigd op de Grote Markt. Dit gebouw uit de 15e eeuw bestaat uit drie delen. Een van die delen is het schepenhuis zelf en stamt uit 1225. Dit is het oudst bewaarde schepenhuis van de Nederlanden en behoort tot het UNESCO werelderfgoed.
Carnavalstijd in Aalst
Aalst is vooral bekend door de carnaval. Dit is een belangrijke tijd voor Aalst en veel Aalstenaren kijken er het hele jaar naar uit. De carnaval in Aalst ontstond in de Middeleeuwen. De carnaval van Aalst staat sinds 2010 op de lijst van immateriële werelderfgoed van de UNESCO. Deze lijst noemt men de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.
Economie Aalst
De economie van Aalst floreerde vroeger met name door de hop- en de uienteelt. Tegenwoordig moet Aalst het vooral hebben van de dienstverlening: Winkelaars in Aalst dragen flink bij aan de economische voorspoed van Aalst. Voor de shopaholics is het handig om de volgende dagen in de agenda te noteren:
- Topdag: eerste zaterdag van mei.
- Zomerbraderie: vierdaagse tijdens de zomeruitverkoop.
- Herfstshopping: Eerste weekend van oktober.
- Eindejaarsshopping: Ook aan het einde van het jaar houden veel winkels een uitverkoop.
Beursinfo
Een keer in de zoveel tijd organiseert de gemeente van Aalst de beursvloer. Hier ontmoeten verenigingen en bedrijven elkaar om te kijken of ze iets voor elkaar kunnen betekenen. Op die manier spreekt men daarom ook wel van een win-winbeurs. Die win-win situatie is dan voor de samenleving: Over geld spreekt men niet. Denk aan een turnvereniging die een gebouw zoekt om te trainen. De beursvloer brengt zulke ondernemingen met elkaar in contact.
Meer informatie over de beursvloer.