Bergen op Zoom

Bergen op Zoom is een stad in Noord-Brabant. De stad telt ruim 65.000 Bergen op Zomenaren. In 2012 is Bergen op Zoom 800 jaar geworden. Daarmee is Bergen op Zoom een van de oudste steden van Nederland. Bergen op Zoom staat bekend als de kermisstad van Nederland. Al in de veertiende eeuw waren er veel kermisexploitanten in Bergen op Zoom. Ook de draaiorgels van Perlé werden in Bergen op Zoom gebouwd. De stad schrijft men ook wel als BoZ.

Kunst en cultuur in Bergen op Zoom

Onderwijs
Studenten kunnen geen hoger onderwijs volgen in Bergen op Zoom. Hiervoor moeten zij dan uitwijken naar de omliggende steden. Een studentenstad in de buurt is Breda of Tilburg.

Musea in Bergen op Zoom
Er zijn diverse musea in Bergen op Zoom die u als kunst- en cultuurliefhebber een bezoek kunt brengen:

  • Historisch Centrum Bergen op Zoom: Als u tijdens u wandeling door het centrum bij het Markiezenhof komt, kunt u een bezoek brengen aan het Historisch Centrum dat zich in de Markiezenhof bevindt. Het Historische Centrum bevat enkele musea. Zo vindt u er bijvoorbeeld het historisch museum, het kermismuseum of het spotprentenmuseum van Bergen op Zoom. Bezoek de website voor meer informatie.
  • Joods Historisch Museum: Als u meer wilt weten over de geschiedenis van de Joden vanaf hun komst in 1600 tot heden, is dit Joods Historisch Museum een aanrader. Ook leert u er meer over de Joodse religie en tradities. Voor kinderen is er een speciaal Kindermuseum. Naast deze vaste tentoonstellingen zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Kijk op de website voor de actuele tentoonstellingen.
  • Archeologische Stichting In Den Scharminckel (SIDS): SIDS is een vereniging van amateur archeologen. De SIDS houdt regelmatig tentoonstellingen over hun opgravingen. Kijk op de website voor meer informatie.

Bezienswaardigheden Bergen op Zoom

Als u een weekendje naar Bergen op Zoom gaat, zijn er in het centrum tal van bezienswaardigheden. Bergen op Zoom heeft in totaal rond de 500 rijks- en gemeentemonumenten. In het volgende lijstje een greep uit alle bezienswaardigheden:

  • De Grote Markt: Op de Grote Markt zijn er enkele historische panden die u kunt bezichtigen. Markiezenhof: Dit laatgotische paleis was het verblijf van de markiezen van Bergen op Zoom tijdens de Middeleeuwen: 1485 – 1520.
  • Het Spuihuis: in dit neoclassicistische gebouw uit 1838 kunt u nog delen herkennen van een oud pakhuis (zoals bijvoorbeeld de kelder).
  • Sint-Gertrudiuskerk: deze kerk is in een zware brand in 1972 grotendeels verwoest. De toren ook wel bekend als de Peperbus kijkt uit over de Grote Markt.
  • Lievevrouwepoort of Gevangenpoort: Deze poort is nog een restant van de stadsomwalling.

Evenementen Bergen op Zoom
Er zijn behoorlijk wat evenementen die in Bergen op Zoom plaatsvinden. Hieronder een greep uit de lijst met evenementen:

  • Carnaval in Bergen op Zoom: Bergen op Zoom ligt in Brabant en daarom is carnaval ook een van de grotere jaarlijkse evenementen. Bergen op Zoom wordt tijdens de carnaval omgedoopt tot “Krabbegat”. Deze naam komt van de plant de “Meekrap” die van oudsher veel in Bergen op Zoom werd geteeld. De carnaval van Bergen op Zoom heeft een eigen stijl. Dat komt omdat de carnavalsstijl lijkt op de Bourgondische stijl die in West-Brabant voorkomt in plaats van de meer voorkomende Rijnlandse variant zoals bijvoorbeeld de carnaval in Maastricht.
  • Proefmei: Jaarlijks staan er in Bergen op Zoom drie dagen in het teken van proeven en genieten. Tijdens het evenement Proefmei kunt u verschillende streekproducten uit de Brabantse Wal en Tholen proeven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ansjovis, asperges, aardbeien en nog veel meer. De naam Proefmei komt van de maand waarin de Bergen op Zomenaren deze streekproducten oogsten.
  • Krabbenfoor: Elk laatste weekend in juli organiseert Bergen op Zoom de Krabbenfoor. Tijdens dit driedaagse bourgondische feest zijn er diverse activiteiten te beleven in het centrum van Bergen op Zoom. Zo zijn er veel muziekoptredens, kunt u genieten van straattheater en zijn er talloze kraampjes waar u lekker kunt shoppen.
  • Maria Ommegang: Dit is een jaarlijkse stoet door de stad op de laatste zondag van juni. Verschillende praalwagens, bijbel-, dans- en zanggroepen vormen hier onderdeel van deze dankstoet ter ere van Maria. Tijdens de stoet dankt Bergen op Zoom Maria dat tijdens de Tweede Wereldoorlog groot leed de stad bespaard is gebleven.
  • A Festival of Lessons and Carols: Voordat het kerstfeest begint, organiseert men deze kerkviering. Tijdens de viering houdt men lezingen en treedt het bekende koor HMR (Hortus Musicus Religiosus) uit Bergen en Zoom op.

Economie Bergen op Zoom

Zoals in de inleiding naar voren is gekomen, is Bergen op Zoom vooral bekend om de vele kermisexploitanten in de stad. Er zijn 20 kermisbedrijven gevestigd in Bergen op Zoom. Dit heeft wellicht te maken met de voor- en najaarskermis die sinds 1397 in Bergen op Zoom werd georganiseerd. Ook de twee jaarmarkten waren een reden voor het ontstaan van de kermissen. Hoewel de jaarmarkten verdwenen is de kermis blijven bestaan.

De meekrapteelt was in Bergen op Zoom lange tijd belangrijk vanwege de rode en blauwe verfstof die uit de meekrap werd gehaald. Toen de verfstof synthetisch werd gemaakt, verdween de meekrapteelt. Nadien ontwikkelde de suikerbietenteelt in Bergen op Zoom zich snel. Hiervoor werden drie suikerbietenteeltfabrieken in de stad gebouwd.

Vanaf de 19e eeuw begon Bergen op Zoom met het telen van asperges. Het was de eerste Nederlandse stad die met de aspergeteelt begon. Asperges werden toen veel naar Antwerpen geëxporteerd.

Een andere tak die erg belangrijk was voor de economie in Bergen op Zoom, was de ijzergieterij. Een van de belangrijkste gieterijen was “De Holland” en heeft verschillende namen gehad. Tegenwoordig is vooral de handel een van de belangrijkste economische sectoren voor Bergen op Zoom.

Bergen op Zoom is na de Tweede Wereldoorlog begonnen met de bouw van verschillende bedrijventerreinen. Veel bedrijven vestigen zich graag in Bergen op Zoom. Zowel kleinere bedrijven als multinationals. De ligging van Bergen op Zoom is dan ook erg gunstig. Zo ligt de stad maar 40 minuten van wereldhavens in Rotterdam en Antwerpen af.

Bergen op Zoom beschikt over vier grote bedrijventerrein. Zo is er onder meer het bedrijventerrein Theodorushaven met een totale oppervlakte van bruto 406 hectare. Dit is het grootste bedrijventerrein van Bergen op Zoom. Bedrijventerrein Lage Meren is het op een na grootste terrein en is in totaal 110 hectare groot.

Beursinfo Bergen op Zoom
In 2012 is de bouw begonnen van een nieuw vrijetijdscomplex in het stadspark Kijk in de Pot-Zuid in Bergen op Zoom. De grootte van het complex zal rond de 14.000 m2 liggen. Naast een evenementencomplex zal binnen het complex ook een bioscoop, een bowlingcentrum, een kinderopvangcentrum, een ROC-opleiding en een horecagelegenheid gerealiseerd worden.

 

 

Provincie: Noord-Brabant
Oppervlakte: 93,13 km²
Inwoners: de stad Bergen op Zoom heeft 65.845 inwoners en de gemeente 66.166.
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.700 per inw. (2009)
Postcode: 4600 – 4625
Netnummer: 0164
Website gemeente: www.bergenopzoom.nl
VVV Bergen op Zoom: U kunt met het Uitpunt in Bergen op Zoom via mail, telefoon of post in contact komen. Raadpleeg hiervoor de volgende website.
Bereikbaarheid: Met de auto is Bergen op Zoom gemakkelijk bereikbaar. De stad is goed toegankelijk via de A4 of de A58. Met het openbaar vervoer bereikt u Bergen op Zoom via de Zeeuwse Lijn. Dit is de spoorlijn van Vlissingen naar Roosendaal. Deze trein stopt ook op Bergen op Zoom. Naast de Zeeuwse Lijn bereikt u Bergen op Zoom ook via de Intercity van Vlissingen naar Amsterdam en met de stoptrein van en naar Den Haag (op doordeweekse dagen).
Overnachten: U heeft in Bergen op Zoom en omgeving enkele mogelijkheden om te overnachten in onder meer een B&B of op de (boerderij)camping. Lees op de volgende website meer over de accommodaties.
Media: Bergen op Zoom heeft enkele regionale kranten, namelijk BN/De Stem, Groot Bergen op Zoom (dit is een weekkrant) en StadsMAG (komt één keer per maand uit).
Voetbalclub: de voetbalclubs FC Bergen en BVV '63 komen beide uit in de Derde Klasse op zondag.