Heerlen

In het diepe zuiden van Limburg, vlakbij de Duitse en Belgische grens, ligt Heerlen. Oorspronkelijk een landbouwgebied groeide Heerlen in korte tijd tot een gemeente van omvang toen de steenkoolwinning de belangrijkste sector werd. Samen met zeven andere gemeenten is Heerlen een zogenaamde plus- of stadsregio. Officieel draagt deze regio de naam Parkstad Limburg.

Kunst en cultuur in Heerlen

Onderwijs
Mbo-onderwijs kunt u volgen aan het Arcus College. De opleidingen vallen in de sectoren:

  • Administratie, Handel, ICT
  • Facilitaire dienstverlenging
  • Gezondheidszorg, Dienstverlening, Welzijn
  • Horeca, Toerisme
  • Kunst, Theater, Media
  • Techniek

Ook het CITAVERDE College, dat buiten Heerlen vestigingen in Horst, Maastricht en Roermond heeft, biedt mbo-onderwijs aan. Het college profileert zich als een groene school  met opleidingen als Bosbeheer, Dierverzorging en Landschapsdesign.

Wie een hbo-studie wil volgen kan terecht bij Zuyd Hogeschool. In Heerlen worden vijf hbo en zes post-hbo opleidingen verzorgd. Volwassenenonderwijs is te volgen aan de Volksuniversiteit. Academisch onderwijs, ten slotte, verzorgt de Open Universiteit.

Musea
Heerlen heeft drie fraaie musea die een bezoek waard zijn. Zo is er het Nederlands Mijnmuseum (Mijnmuseumpad 2), gehuisvest in een voormalige mijnschacht. U vindt er werktuig zoals een stoommachine, mijnlampen en een lift. Ook is er een interactief spel waarin u het werk van vroeger zelf verricht.

Voor hedendaagse en moderne kunst gaat u naar SCHUNCK (Bongerd 18). Het museum bevindt zich in het Glaspaleis, een befaamd gebouw uit 1935 dat in opdracht van Peter Schunck werd gebouwd. In dit gebouw zijn meerdere culturele instellingen verzameld. U kunt er naast de jaarlijks ongeveer tien beeldende exposities ook terecht voor literatuur, dans en muziek.

De derde plek om te bezoeken is het Thermenmuseum (Coriovallumstraat 9). Hier gaat u terug naar de Romeinse tijd. Het museum toont u de restanten van een Romeins badhuis van ongeveer 2000 jaar oud en een enorme verzameling archeologische vondsten.

Bezienswaardigheden in Heerlen

Architectuur
Heerlen telt 151 rijksmonumenten. Verschillende daarvan herinneren aan de tijd dat steenkool werd gewonnen uit mijnen. In die periode (eind 19e tot halverwege de 20ste eeuw) groeide de stad fors en werd er veel gebouwd. Zeer bekend zijn onder meer het Glaspaleis, tegenwoordig een cultureel centrum waarin ook Vitruvianum, een centrum voor architectuur, een plek heeft. De architect van het Glaspaleis, Frits Peutz, ontwierp ook het Raadhuis van Heerlen (1936-1938), Bioscoop Royal (1937) en de Sint-Annakerk (1953).

Wilt u verder terug in de tijd? Kasteel Hoensbroek bestaat al sinds de 14e eeuw, de Oliemolen sinds de 16e.

Natuur
Zuid-Limburg is het glooiendste stuk van Nederland en als zodanig een populair wandel- en fietsgebied. Erg geliefd onder recreanten is de Brunsummerheide. Deze ligt ten noordoosten van Heerlen. Men kan er ook paardrijden en golfen.

Economie in Heerlen

Sectoren
In 2009 waren er 49.259 mensen in Heerlen werkzaam. Het overgrote deel (20%) was werkzaam in de zorg. De drie daaropvolgende grote sectoren waren de industrie (15,2%), de handel (13,4%) en de overheid (10,6%).

In de 19e en 20ste eeuw werd rond Heerlen steenkool gewonnen. Daarvoor was de landbouw de voornaamste activiteit. Tegenwoordig kent Heerlen (hoofd)kantoren van belangrijke instellingen die financiële en zakelijke diensten leveren, waaronder de Belastingdienst, het CBS en pensioenfonds ABP.

Ondernemen
Een bedrijf starten of vestigen in Heerlen? De gemeente helpt u graag op weg. Op de website vindt u hier nuttige informatie over. Ook leest u over:

  • de economische speerpunten van de gemeente
  • de samenwerking met andere regio's in binnen- en buitenland
  • projecten en plannen die de gemeenten op (lange) termijn heeft

Verder krijgt u informatie over de bedrijventerreinen en is er speciale aandacht voor de detailhandel.

 

Sint-Pancratius in Heerlen[Foto: © glenn Comvalius, op Flickr]

 

Provincie: Limburg
Oppervlakte: 45,5 km²
Inwoners: 88.934 (2012)
Postcode: 6400-6433
Netnummer: 045
Website gemeente: www.heerlen.nl
VVV-kantoor: Bongerd 19, www.vvvzuidlimburg.nl, www.heerlen.nl/Pub/Home/Genieten.html
Bereikbaarheid: Auto: A76, A79. Trein: Heerlen, Heerlen De Kissel, Heerlen Woonboulevard.
Overnachten: De website van de VVV vermeldt één B&B, één camping, één locatie met vakantiewoningen en vier hotels/pensions. Vermeldenswaardig is het 14e eeuwse kasteelhotel TerWorm waar u overnacht als een vorst.
Media: Limburgs Dagblad

 

Schapen Brunsummerheide

 

Carnaval in Heerlen[Foto's: © 24oranges.nl, op Flickr]

 

 

Slot Hoensbroek[Foto: © sodele, op Flickr]

 

 

Nederlands Mijnmuseum[Foto: © Lex de Jong, op Flickr]

 

 

Olifantenparade in Heerlen

 

Ijsboompje in Heerlen[Foto's: © unicron1bot, op Flickr]