Hengelo (Ov.)
Hengelo, in het Twentse dialect uitgesproken met een langgerekte 'o', ligt in Overijssel, tussen Almelo en Enschede in. De stad grenst bijna aan Duitsland en is via het Twentekanaal aangesloten op het landelijke netwerk van rivieren. Dit faciliteert de industrie die een grote sector is in de stad.
Kunst en cultuur in Hengelo
Onderwijs
Een mbo-opleiding kan men in Hengelo volgen aan het ROC van Twente. Er zijn vijf locaties in de stad en opleidingen in de sectoren:
- Commercie & Ondernemen
- Gezondheidszorg
- Management & Organisatie
- Mens & Maatschappij
- Metaal, Elektro & Installatietechniek
- Zorg & Welzijn
Mbo- maar ook hbo-opleidingen in de sector Toerisme worden verzorgd aan TIO University of Applied Sciences. Dit is een particuliere instelling. Wie in het basisonderwijs wil werken volgt een opleiding aan Hogeschool Edith Stein (Ook wel Onderwijscentrum Twente).
Musea
Als je een dagje te besteden hebt in Hengelo is een bezoek aan onderstaande musea geen straf.
- Historisch Museum Hengelo, Beekstraat 51. De naam zegt het al: bij dit museum moet je zijn voor een kijkje in de cultuur en geschiedenis van Hengelo. Er zijn een uitgebreid archief, een educatief programma en op aanvraag ook rondleidingen en stadswandelingen.
- Museum Electro Radio Nostalgie, Johan Wagenaarstraat 20. Benieuwd hoe de radio zich in de afgelopen honderd jaar ontwikkelde? In dit museum vind je de antwoorden op je technische vragen.
- Twents Techniekmuseum HEIM, Industriestraat 9. Voor een beeld van de industriële ontwikkeling in Twente. Er zijn onder meer afdelingen Textiel, Elektrotechniek en Telecommunicatie.
Bezienswaardigheden in Hengelo
Monumenten
Maak je een tocht door Hengelo, neem dan zeker de wijk Tuindorp 't Lansink mee. Deze heeft namelijk de status van beschermd dorpsgezicht. Daarnaast telt de stad ruim 70 rijksmonumenten waaronder de Onze Lieve Vrouwekerk uit 1929 en de ongeveer tien jaar oudere Watertoren.
Zout
Een belangrijk industrieel monument in Twente vormen de zouthuisjes die aan het begin van de twintigste eeuw opgetrokken werden. De zoutfabriek die in 1918 in Boekelo kwam verhuisde in 1935 naar Hengelo. Tegenwoordig is de zoutwinning in de regio in handen van AkzoNobel. De zoutroute is een tocht voor fiets en auto van ongeveer 30 kilometer die voert langs de zouthuisjes en boortorens.
Economie in Hengelo
Industrie
Tijdens de industriële revolutie maakte Hengelo een grote groei door. Vooral de technische industrie werd groot en de stad en omliggende streek bleek geschikt voor zoutwinning. Vanaf 1938 liep het Twentekanaal door de stad. Sindsdien is het mogelijk gewonnen stoffen te vervoeren via het rivierennetwerk in Nederland en omliggende landen.
Grote fabrieken die zich in Hengelo vestigden waren onder andere Gebr. Stork & co, Heemaf en Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie.
In 2010 had Hengelo 45.560 banen. De grootste sectoren waren de Gezondheids- en welzijnszorg (6.118 mensen), de Groot- en detailhandel + reparatie van auto's (9.099 mensen) en, zoals te verwachten, de Industrie (8.366 mensen). In die laatste sector hielden de meeste arbeidskrachten zich bezig met het vervaardigen elektrische apparatuur, machines en apparaten, en overige metalen producten.
Ondernemen
Een bedrijf in Hengelo starten of vestigen? De gemeente voorziet je van de informatie die je nodig hebt. Je kunt je aansluiten bij een van de ondernemersnetwerken in de stad.