Leiden
Leiden is met zijn twee universiteiten en een hogeschool een echte studentenstad. Gelegen in de Randstad met de bedrijvigheid van Den Haag en Amsterdam op korte afstand, is het ook een stad waar ondernemers zich graag vestigen.
Kunst en cultuur in Leiden
(op)Leiden
Aan het ID College en ROC Leiden worden mbo-opleidingen verzorgd. Onder andere in de sectoren Handel, Administratie, Uiterlijke verzorging, Welzijn, Techniek, Economie en Gezondheidszorg.
Voor hbo-onderwijs kan men terecht bij Hogeschool Leiden waar ongeveer 8000 studenten les krijgen. De vakgebieden waar men uit kan kiezen zijn:
- Educatie
- Management & bedrijf
- Social work & Toegepaste psychologie
- Techniek
- Zorg
Leiden heeft ook twee universiteiten: Universiteit Leiden en Webster University. De eerste heeft zeven faculteiten waaronder Archeologie, Geesteswetenschappen en Wiskunde & Natuurwetenschappen. De Webster University is Amerikaans en heeft in Leiden de vier faculteiten Business & Management, Internationale betrekkingen, Mediacommunicatie, Sociale & Gedragswetenschappen.
In schooljaar 2009-2010 stonden in Leiden in het mbo, hbo en aan de universiteit samen een kleine 35.000 studenten ingeschreven.
Musea
Het oog wil ook wat en gelukkig heeft Leiden veel te bieden. De website Toerisme toont 14 museumlocaties, zowel binnen als net buiten de stad.
- Hortus Botanicus, Rapenburg 73. Deze botanische tuin bestaat al sinds 1590. Is het daarmee de oudste van Nederland? Volgens Wikipedia wel. Wat er te zien is: onder andere tropische planten zoals de aronskelk, bananenboom en diverse specerijen, en verschillende Japanse planten.
- Museum Boerhaave, Lange Sint Agnietstraat 10. Wie belangstelling heeft voor de geschiedenis van de natuurwetenschap en geneeskunde kan hier zijn hart ophalen.
- Museum De Lakenhal, Oude Singel 28. Met werken uit de 16e tot en met de 21e eeuw van kunstenaars als Rembrandt, Lucas van Leyden en Erwin Olaf biedt de Lakenhal veel variatie.
- NCB Naturalis, Pesthuislaan 7. In dit natuurhistorisch museum vind je een mammoetskelet, bijzondere edelstenen, een reusachtige wereldbol en allemaal informatie over de aarde.
Bezienswaardigheden in Leiden
Erfgoed
1243 plekken hebben in Leiden de status van Rijksmonument. Vooral het centrum barst van het erfgoed. Denk dan aan gebouwen als het Academiegebouw (Rapenburg 67-73), de Leidse Schouwburg (Oude Vest 43) en voormalig fabriek Scheltema (Marktsteeg 1) maar ook de Leidse hofjes, 35 in totaal met elk de sfeer van weleer.
Op eigen houtje vind je deze monumenten vast, maar je kunt je natuurlijk ook laten rond-Leiden.
Evenementen
Er zijn jaarlijks verschillende terugkerende evenementen in Leiden die de moeite waard zijn. Onder meer:
- Lakenfeesten, een festival eind juni dat veel livemuziek, een kermis en bootraces omvat.
- Leids Cabaretfestival. Veel cabaretiers maakten hier hun debuut voor het grote publiek. Het festival bestaat sinds 1978.
- Leids Filmfestival. In oktober is het weer raak. Filmliefhebbers komen naar Leiden voor lezingen, exposities en de nieuwste Arthouse-films.
Economie in Leiden
Sectoren
Het overgrote deel van de 58.460 werkzame mensen die Leiden in 2010 telde had een baan in de Gezondheids- & welzijnszorg. Het ging om 28% in totaal. Daarna werkten de meeste mensen achtereenvolgens in de sectoren Onderwijs (15%), Groot- en detailhandel + reparatie van auto's (12%) en Industrie (10%).
Ondernemen
Informatie over ondernemen in Leiden is te vinden op de website van de gemeente. Daar vind je ook het handige Servicepunt Bedrijven.