Maastricht
Maastricht of Mestreech op zijn Limburgs is een van de oudste steden van Nederland en wordt als enige stad in het Wilhelmus genoemd. De bourgondische hoofdstad van Limburg ligt vlakbij Duitsland en grenst aan België. Dwars door de stad stroomt de Maas die wordt overbrugd door de 13e eeuwse, stenen boogbrug de Sint Servaasbrug. Met de vele bezienswaardigheden, het ruime winkelaanbod en de rijke geschiedenis leent Maastricht zich uitstekend voor een uitstapje. De omgeving van de stad staat bekend om zijn natuurschoon en cultuurhistorische waarden.
Kunst en cultuur in Maastricht
Onderwijs
Mede dankzij de aanwezigheid van een universiteit is Maastricht een cultureel centrum van betekenis. In 2018 hoopt de stad zich dan ook Culturele Hoofdstad van Europa te noemen. Verder vindt u in Maastricht een Conservatorium, Toneelacademie, Academie Beeldende Kunsten en, als enige stad in Nederland, Vertaalacademie. Tevens is het postacademisch kunstinstituut Jan van Eyck Academie er gevestigd.
Musea
In Maastricht kunt u uw hart ophalen aan musea. Zo hoeft u zich ook niet te vervelen als het geen terrasweer is. Enkele vooraanstaande musea zijn:
- Museum De Historische Drukkerij. Jodenstraat 22 unieke drukkerij van 1900 Bonnefantenmuseum: Avenue Céramique 250, museum voor oude en hedendaagse kunst, gevestigd in een markant gebouw van Aldo Rossi.
- Museum aan het Vrijtof 18: een uniek plein ligt een uniek museum met een uniek verhaal. museum van lokale historie, kunst en antiek, gevestigd in het Spaans Gouvernement
- Sint Pieters Museum: Hoeve Lichtenberg, Lichtenbergweg 2. een jaarlijks wisselende expositie in over de vroegere gemeente Sint-Pieter, die sinds 1920 een stadsdeel van Maastricht is.
- Museumkelder Derlon Plankstraat 21 Hotel Derlon, een eigentijds designhotel bovenop Romeinse vondsten uit de 2e, 3e en 4e eeuw, pal in het historische hart van Maastricht.
Theaters
Ook op het gebied van theater biedt Maastricht een rijk, cultureel programma. U kunt het hele jaar door terecht voor vermaak. Enkele bekende theaters zijn:
- Theater aan het Vrijthof.
- Het Derlontheater
- de Bonbonnière
- het Huis van Bourgondië
- het Pesthuys theater
- De Muziekgieterij is het centrum voor popmuziek
Uitgaansmogelijkheden worden wekelijks gepubliceerd in de uitgaansagenda Week In Week Uit.
Bezienswaardigheden in Maastricht
Maastricht is rijk aan bezienswaardigheden en volgt hiermee Amsterdam op de voet met 1600 rijksmonumenten. Een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden vindt u in het centrum:
- De Sint Servaasbrug. Deze oudste brug van Nederland loopt over de Maas. Een tochtje over de Maas is een aanrader.
- Het Jekerkwartier. Ook de Jeker stroomt door Maastricht. In het Jekerkwartier liggen onder meer de studentenwijk met verschillende universiteitsgebouwen, het conservatorium en de Bisschopsmolen.
- De grotten van Sint-Pietersberg. Waar in Nederland vind je nog grotten? Buiten het centrum van Maastricht ligt de Sint Pietersberg dat een onderaards labyrint van 20.000 gangen herbergt.
- De Markt. Hier ligt het centrum van Maastricht, rond het Dinghuis naar de (huidige) Markt. Hier vindt u ook het imposante stadhuis van Pieter Post en het standbeeld van Jan Pieter Minckeleers.
- Onze-Lieve-Vrouweplein met Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Een van de vier centrale pleinen van Maastricht gelegen nabij de Bonbonnière en de Oude Minderbroederskerk.
Vrije tijd in Maastricht
Winkelen
Maastricht leent zich uitstekend om uitgebreid te winkelen. De binnenstad is rijk aan veel exclusieve winkels. Populaire winkellocaties zijn onder meer:
- De Grote Staat en de Kleine Staat: de populairste winkelstraten van Maastricht.
- De Stokstraat en de Stationsstraat (in Wyck): voor de meer exclusieve winkels.
- De mooie boekhandel Dominicanen: gevestigd in de bijna 800 jaar oude Dominicanenkerk.
- Winkelcentrum Mosae Forum: gelegen bij de Markt/Boschstraat en Maasboulevard. Te voet op 10 minuten afstand van het centraal station. Ruime parkeergarage nabij.
- Antiek- en curiosamarkt Stationsstraat: vindt elke elke zaterdagochtend plaats.
Eten en drinken
Maastricht bezit van alle steden in Nederland de meeste Michelinsterren en de hoogste cafédichtheid. Uit eten gaan in de bourgondische stad is dus geen enkel probleem. De meeste cafés en restaurants vindt u in de binnenstad met de belangrijkste concentraties rond het Vrijthof, de Markt, het Onze-Lieve-Vrouweplein en de Platielstraat. Enkele populaire eetgelegenheden zijn:
- Restaurant Reube: de Tongersestraat 23, Frans, Mediterraan; Quartier latin.
- Restaurant John Mullins: Wijcker brugstraat 50, Internationaal, ook vegetarisch, ideaal voor borrels, evenementen,Quizdinners, meer dan 120 whisky's.
- Grand Hotel, Restaurant de l' Empereur : Stationsstraat 2: Bourgondisch, Frans
- Dreamz, Restaurant & Bar: Pierre de Coubertinweg 1, dagelijks wisselende 3-gangen menu aan voor € 28,50 per persoon! Gratis WiFi, parking en direct aan de A2.
- Tapas Restaurant Los Amigos: Cörversplein 9, Tapas, Spaans, Mediterraan; VHN: € 21,50 uitgebreide kaart met onder andere vlees, vis en vegetarische tapas van uitstekende kwaliteit en tegen zéér betaalbare.
Discotheken
Dansen tot in de late uurtjes kan ook prima in Maastricht. Enkele hotspots zijn:
- Dancingclub De Alla for Students: gelegen in het centrum van Maastricht, vlakbij het Vrijthof en de Platielstraat. Dagelijks geopens vanaf middernacht, r&b tot hard style, drie bars met alle soorten drankjes en snacks.
- Discotheek De Kadans: in een mooi monumentaal pand in hartje Maastricht. U kunt hier dineren, drinken en dansen. De brasserie en het restaurant transformeren na het diner in een discotheek. Ook de kelderverdieping is ingericht als discotheek.
- Discotheek De Feesfebrik: gelegen aan de Markt. Zeven dagen per week geopend. Maandag en donderdag voor studenten. De snackcorner is elke nacht geopend.
Fietsen door Lochem
Als u meer van fietsen houdt, dan is de jaarlijkse Fietsvierdaagse wellicht iets voor u. Tijdens deze vier dagen begin augustus kunt u kiezen voor verschillende routes door de Achterhoek. De fietsroutes zijn 25, 40 of 60 kilometer lang. De organisatie zorgt ervoor dat het aantal deelnemers dat op dezelfde plek begint aan dezelfde route beperkt blijft. Zo kunt u optimaal genieten van de omgeving. Meer informatie vindt u op: www.fietsvierdaagse.net/.
Evenementen in Maastricht
In Maastricht vinden heel wat evenementen plaats, waarvan carnaval dat in februari begint wel de bekendste is. Hierbij wordt veel aandacht besteedt aan de kostuums schmink. Een groot deel van het feest uit straatcarnaval. Veel eigen carnavalsmuziek. Andere vooraanstaande evenementen zijn:
- Amstel Gold Race, start op de Markt in april
- Jeker Jazz in juni/oktober
- Vrijthofconcerten André Rieu in augustus
- Preuvenemint: culinair feest op het Vrijthof in augustus
- The European Fine Art Fair/TEFAF in maart