Nijmegen
Denkt u aan Nijmegen dan denkt u wellicht aan de rivier de Waal, Frank Boeijen met zijn hit (over het) Kronenburgerpark of de voetbalclub N.E.C, gelegen in het Goffertpark.
Ook de jaarlijkse Vierdaagse wandeltochten en de bijbehorende feesten viert men in Nijmegen. Nijmegen biedt tal van mogelijkheden als u eens een weekendje weg wilt. Bekijk de oudste stad van Nederland door een stadswandeling te maken. Zowel onder begeleiding van een gids in een grotere groep of individueel met een route die u bij de VVV ophaalt, is dit zeer de moeite waard.
Kunst en cultuur in Nijmegen
Onderwijs in Nijmegen
Er zijn meer dan 10 middelbare scholen in Nijmegen. Daarnaast zijn er rond de 30 basisscholen.
Nijmegen is een echte studentenstad. Studenten kunnen een MBO-opleiding op het ROC, een HBO-opleiding op de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen of een universitaire studie aan de Radbouw Universiteit volgen. Nijmegen heeft maar liefst 90 master- en bacheloropleidingen die studenten kunnen volgen. Er studeren 18.270 studenten in Nijmegen.
Musea Nijmegen
Ook voor de kunstliefhebbers zijn er in Nijmegen verschillende musea te vinden.
- Museum het Valkhof: Dit museum in het Valkhofpark is een van de bekendere musea in Nijmegen. Hier vindt u exposities van archeologie, oude kunst en moderne kunst.
- Afrikamuseum: In dit museum krijgt u een idee hoe de verschillende bevolkingsgroepen in Afrika leven aan de hand van exposities van kunst- en gebruiksvoorwerpen.
- MuZIEum: In dit ervaringsmuseum ervaar je hoe het is om blind te zijn. Een uur lang leidt een blinde gids je door het donker. Op die manier ben je dus op je andere zintuigen aangewezen. Meer informatie vind je op de website van het MuZIEum.
- Nationaal Bevrijdingsmuseum: Ervaar de bevrijdingsgeschiedenis van Nijmegen, Nederland en Europa in dit museum. Het museum beschikt over foto's, origineel filmmateriaal en toespraken.
Bezienswaardigheden Nijmegen
In 2005 vierde de stad haar 2000-jarige bestaan. Daarom heeft Nijmegen een rijke geschiedenis. Veel daarvan vindt u nog her en der in de stad. Denk bijvoorbeeld aan de Sint Stevenskerk, die al sinds 1273 op dezelfde plek in het centrum van Nijmegen staat. Of de Marikenstraat waarvan de naam gebaseerd is op één van de oudste Nederlandse geschriften, namelijk Mariken van Nieumeghen.
Nijmegen profileert zich als bruisende kunst- en cultuurstad. Zo is er altijd wel iets te doen. Dat moet ook wel met zo'n bruisende studentenstad als Nijmegen. Van boekenfestivals in het centrum tot en met rockconcerten in het Goffertpark: voor ieder wat wils biedt Nijmegen genoeg afwisseling aan activiteiten.
- De Sint Stevenskerk: Deze kerk op de Grote Markt stamt nog uit de Middeleeuwen (de dertiende eeuw). Het is het grootste monument in Nijmegen. Voor rondleidingen kunt u contact opnemen met de kerk.
- De pannenkoekenboot: Op de pannenkoekenboot kunt u onbeperkt pannenkoeken eten terwijl de boot op de Waal naar Emmerich vaart en weer terug.
- Grote Markt: Nadat u de winkelstraten van Nijmegen heeft afgestruind is het tijd voor een heerlijke verfrissing op een van de vele terrassen die Nijmegen rijk is.
- Goffertpark: Middenin het Goffertpark vindt u het NEC-stadion. Bezoek de website van NEC om te kijken welke wedstrijd op het programma staat en om direct kaarten te bestellen.
Ook voor de muziekliefhebbers is het Goffertpark the place to be. Gedurende het hele jaar door vinden er verschillende concerten plaats of worden er dance-feesten georganiseerd. Op de volgende site vindt u actuele informatie over de komende concerten http://www.podiuminfo.nl/podium/overzicht/172/Goffertpark/
Jaarlijkse (sport-)evenementen
Er zijn veel evenementen die u in Nijmegen kunt bezoeken. Deze evenementen hebben voornamelijk een sportief karakter.
-
De Vierdaagse is zeker een van de bekendste evenementen. De historie hiervan ligt in de zorg voor een betere conditie door sport en spel door onderwijzers en (oud-)militairen. De Internationale Afstandsmarsen betekent dat vier dagen lang tienduizenden mensen door Nijmegen en omstreken wandelen. Daarbij kiezen wandelaars individueel of zij 30, 40 of 50 kilometer per dag willen afleggen. Als u niet mee wandelt, kunt u in de stad genieten van de zomerfeesten eromheen. U kunt dan de hele week genieten van de bandjes en dj's en nog veel meer vermaak in de binnenstad van Nijmegen. De Vierdaagse is een van de grootste sportieve evenementen ter wereld die Nijmegen organiseert.
- de Marikenloop: Deze jaarlijkse loop in mei is speciaal en alleen voor vrouwen georganiseerd. De dames die meedoen kiezen tussen het lopen van 5 of 10 kilometer. Ook als u niet meeloopt maar wel sportief bent ingesteld, is het bezoeken van de Marikenloop zeker de moeite waard: Zo is er de mogelijkheid om de sportmarkt te bezoeken en vervolgens heerlijk op het terras van het Universitair Sportcentrum van uw dag te genieten.
-
Zevenheuvelenloop: Dit evenement is een loop tussen Nijmegen en Groesbeek over de vele heuvels tussen de stad en dit dorp. De zevenheuvelenloop kent één afstand, namelijk 15 kilometer. Zowel nationale als internationale hardlopers doen jaarlijks mee en beconcurreren elkaar om de titel. Elk jaar vindt de zevenheuvelenloop in de herfst plaats.
Klik op de agenda om te bekijken welke evenementen binnenkort in Nijmegen plaatsvinden.
Geschiedenis Nijmegen
Als oudste stad van Nederland is de historie van Nijmegen veelbewogen. In de Romeinse tijd werd Nijmegen voor de Romeinen een belangrijke uitvalsbasis om de steden in het noorden te veroveren. De Bataven die woonzaam waren in Nijmegen sloten zich aan bij de Romeinen. Hierdoor kregen zij privileges zoals het niet hoeven betalen van belastingen.
De Romeinen verlieten Nijmegen aan het begin van het jaar 400 omdat de Germanen rond die tijd Nijmegen invielen en de Romeinen steeds meer moeite hadden met het verdedigen van hun grenzen.
Mede dankzij haar gunstige ligging aan de Waal en als centrumstad van belangrijke landwegen, bloeide Nijmegen in de 13e eeuw uit tot een welvarende handelsstad. In de Middeleeuwen bouwde men de St. Stevenskerk.
De Tweede Wereldoorlog verliep voor Nijmegen de eerste jaren relatief rustig. Tot 1944. Toen verwoestten geallieerde bommenwerpers door een vergissingsbombardement een groot deel van de binnenstad. Bijna 800 mensen verloren daarbij hun leven.
Als u meer wilt lezen over de geschiedenis van Nijmegen dan kunt u via de volgende website per periode lezen hoe de stad zich vanaf de prehisorie tot heden heeft ontwikkeld.