Tilburg
Tilburg (tijdens carnaval 'Kruikenstad') is de zesde stad van Nederland. Eeuwenlang een textielstad maar tegenwoordig veelzijdiger met zowel veel industrie en een rijk onderwijsaanbod als populaire evenementen, zoals de Tilburgse Kermis en de Meimarkt.
Kunst en cultuur in Tilburg
Onderwijs
Mbo-onderwijs wordt verzorgd door ROC Tilburg, scholengemeenschap de Rooi Pannen (met opleidingen in toerisme, horeca en detailhandel) en Studio T van Helicon Opleidingen (vooral groen onderwijs).
Wie een hbo-opleiding wil volgen kan terecht bij Avans Hogeschool of Fontys Hogescholen. Onderdeel van laatstgenoemde is de Rockacademie, de eerste Nederlandse hbo-opleiding die zich richt op popmuziek. Beide hbo-instellingen hebben overigens een zeer uitgebreid onderwijsaanbod. Van Journalistiek tot ICT & Gamedesign, en van Bouwkunde tot Health Innovation, in Tilburg vind je wat je zoekt.
Aan de Tilburg University (vroeger de Katholieke Universiteit Tilburg) kan men een bachelor of master halen in de volgende richtingen:
- Economie en bedrijfswetenschappen
- Geesteswetenschappen
- Rechtsgeleerdheid
- Sociale Wetenschappen
- Theologie
Tilburg telt in totaal ruim 27.000 studenten. Dat is meer dan 10% van het totale inwonertal.
Musea
Tilburg kent een aantal musea die de moeite waard zijn. Bekend zijn onder meer:
- De Pont, Wilhelminapark 1. Voor hedendaagse kunst uit binnen- en buitenland ben je bij De Pont aan het juiste adres. De vaste collectie bevat werk van zo'n 70 verschillende kunstenaars. Daarnaast zijn er jaarlijks een aantal aanvullende exposities.
- Het Stadsmuseum. De naam zegt het al. Voor kunst en historische voorwerpen die verwant zijn aan de stad zelf, is dit museum je beste bron. Populair is met name Vincents Tekenlokaal (Stadhuisplein 128), een reconstructie van het lokaal waar Vincent van Gogh ooit tekenles had.
- Het Audax Textielmuseum, Goirkestraat 96. Museum en werkplaats tegelijk is dit de ideale plek als je benieuwd bent naar de vervaardiging van textiel. Er wordt gebruik gemaakt van zeven technieken voor de productie en decoratie van stoffen, waaronder weven, borduren, printen en laseren.
Bezienswaardigheden in Tilburg
Monumenten
Met 262 stukken erfgoed is Tilburg niet een van Neerlands meest historische steden. Wat er aan monumenten staat is echter bijzonder interessant. Met een speciale Kunst- en monumentenroute is het eenvoudig in korte tijd de hoogtepunten te bezoeken. Een Augmented Reality-programma maakt het mogelijk te zien welk erfgoed in de buurt is, QR-codes bij het monument geven extra informatie.
Evenementen
Tilburg kent een groot aantal jaarlijks terugkerende evenementen waar mensen vanuit het hele land voor toestromen. Heel bekend zijn:
- De Meimarkt. Een bijzondere markt om zijn omvang (ruim 600 kramen en 200 grondplaatsen) en duur. De markt begint namelijk op een zaterdagavond en duurt tot de volgende zondag. Bezoekers kunnen dus de hele nacht koopjesjagen.
- Festival Mundial. Hét festival voor liefhebbers van wereldmuziek. Het duurt twee dagen en vindt plaats in het Leijpark.
- Tilburgse kermis. In tien dagen tijd trekt deze kermis, die zich met ruim 230 attracties de grootste van de Benelux mag noemen, meer dan een miljoen bezoekers. Een echt spektakel dus.
De complete evenementenagenda van Tilburg is te vinden op de site van de VVV.
Economie in Tilburg
Wolstad
Vroeger (17e t/m 19e eeuw) werd Tilburg ook wel 'wolstad' genoemd omdat het de textielindustrie, en met name de productie en verwerking van wol, in Nederland domineerde. In de jaren '60 van de vorige eeuw viel de textielindustrie echter stil en moest Tilburg zijn terrein verleggen.
Industrie
Van de totale 110.800 banen die Tilburg in 2010 telde was bijna 12% in de industrie. Met grote werkgevers als Fujifilm en Bosch Transmission Technology en zeven industrieterreinen in en rond de stad mag Tilburg zich een echte industriestad noemen.
Andere grote sectoren zijn de Gezondheids- & Welzijnszorg (18,6% van de banen), Groot- en detailhandel (16,7%) en het Onderwijs (10,2%).
Ondernemen
Voor wie een bedrijf start is op de site van de gemeente veel informatie te vinden. Kijk bijvoorbeeld bij het Ondernemersloket of de Ondernemersagenda met lezingen, trainingen en netwerkgelegenheden.