Zaandam

Zaandam is gelegen in de provincie Noord-Holland en heeft 72.597 inwoners. Sinds 1974 is Zaandam opgenomen in de gemeente Zaanstad. Het is de stad waar onder andere Henny Huisman, Albert Heijn en Ronald Koeman geboren zijn. Zaandam is bekend vanwege de Verkadefabriek. Deze chocoladefabriek waar men koek, chocolade en beschuit produceerde, heeft een belangrijke rol gespeeld in de voedingsmiddelen-industrie van Zaandam en de Zaanstreek. Zaandam was het eerste en belangrijkste industriegebied in West-Europa.

Kunst en cultuur in Zaandam

Onderwijs
In Zaandam is het niet mogelijk om hoger onderwijs te volgen. Hiervoor dient men uit te wijken naar Amsterdam, Alkmaar, Diemen of Haarlem. Op MBO-niveau studeren studenten in Zaandam aan het Regio college.

Musea in Zaandam
Onder andere de volgende musea zijn in Zaandam te bezoeken. Veel van de musea in Zaandam bevinden zich aan de Zaanse Schans:

  • Albert Heijn Museumwinkel: Hier ziet u hoe in 1887 deze enorme supermarktketen begonnen is: In een kleine kruidenierswinkel in Zaandam. Het museum heeft de oorspronkelijke inventaris behouden, zodat u met eigen ogen ziet wat er in een eeuw tijd veranderd is.
  • Bakkerijmuseum: Dit rijksmonument uit 1658 laat zien hoe men vroeger brood bakte. Het Bakkerijmuseum beschikt over een authentieke oven en ook de inrichting is nog hetzelfde als rond 1800. Als u toch in Zaandam bent, is het een aanrader om het Zaanse zoetbrood te proeven. Dit is een lekkernij in Zaandam.
  • Zaans Museum en Verkade Paviljoen: De collectie van het Zaans Museum laat het industriële verleden van Zaandam zien. Tevens beschikt het museum over de streekdracht, meubiliair en gebruiksvoorwerpen die men vroeger in de fabrieken gebruikte. In 2009 kreeg het museum een nieuwe vleugel waar zich het Verkade Paviljoen heeft gevestigd. Hier ziet u met eigen ogen hoe biscuit en koek gebakken werden door de Verkade meisjes in de Verkade Fabriek. In het Paviljoen staan nog steeds de brood- en chocolademachines van begin 20e eeuw die tevens nog werken.

Bezienswaardigheden Zaandam

Zaandam is geen alledaagse stad. De stad is gevormd doordat men beide dijken aan de Oost en de Westkant van de Zaan met elkaar ging verbinden via parallelle paden. In de loop van 1800 vestigden diverse bedrijven zich in Zaandam. Dit waren bedrijven die in plaats van windkracht op stoomkracht overgingen. Een gedeelte van deze bedrijven werd later een industrieel monument. Ook waren zij de eerste onderdelen die deel gingen uitmaken van een centrum of clustervorming in Zaandam.

De stad Zaandam is in 2010 begonnen met het project Inverdan. Met dit project probeert de stad het centrum op te knappen en aantrekkelijker te maken wat betreft onder andere winkelaanbod, uitgaansgelegenheden, architectuur.

Historisch erfgoed: Molens
In Zaandam is het heerlijk om karakteristieke en typerende aspecten van Nederland te ervaren. Als u door de woon- en werkbuurt Zaanse Schans loopt, kijkt u uw ogen uit vanwege de omgeving, de vele molens op de dijk en de diverse pakhuizen langs de dijk. Dit is officieel gezien geen museum. Wel geldt de Zaanse Schans als historisch erfgoed.

Als sinds 1594 was Zaandam een belangrijk industriegebied vanwege de nabijheid van handelscentrum Amsterdam en de aanwezigheid van de wind- en waterkracht in Zaandam. U kunt 6 industriemolens en twee kleinere molens die op de Zaanse Schans staan bezichtigen. De industriemolens zijn: een specerijenmolen, twee houtzaagmolens, een verfmolen, en twee oliemolens.

Economie Zaandam

Zoals al vaker genoemd in de tekst, is Zaandam vooral bekend als industriestad. Rond 1600 begonnen steeds meer bedrijven zich te vestigen in Zaandam. Met Amsterdam op een steenworp afstand was de industrie in Zaandam erg belangrijk. Zaandam heeft haar welvaart dan ook te danken aan de industriële ontwikkeling aan het begin van de zestiende eeuw. De molens speelden hierin een grote rol. Zo werden de molens ingezet om het hout te zagen voor de scheepsbouw, woningen, molens en pakhuizen. Andere industrie werd ook ondersteund door de verschillende molens. Wat te denken van oliemolens, papiermolens, specerijmolens, enzovoorts.

Hoewel industrie nog altijd een belangrijke sector is in Zaandam, is de werkgelegenheid met de jaren in deze sector wel gedaald. Tegenwoordig zijn het vooral non-profit ondernemingen, toerisme en de zakelijke dienstverlening die een steeds belangrijkere rol spelen voor Zaandam. Ook speelt Zaandam nog altijd een grote rol in de voedingsmiddelenindustrie.

Ondernemen in Zaandam is voor veel bedrijven interessant. Niet alleen is Zaandam een knooppunt met de zeehaven, ook heeft de stad uitstekende verbindingen over zowel wegen, spoor als water.

 

 

 


[Foto: Centrum Zaandam © **AB**, op Flickr ]
Provincie: Noord-Holland
Oppervlakte: 23 km²
Inwoners: 72.597 (1 januari 2010)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.700 per inw. (2009)
Postcode: 1506
Netnummer: 075
Website gemeente: https://www.zaandstad.nl/
VVV Kantoor Zaandam: Het VVV-kantoor van Zaandam vindt u aan de Provincialeweg 102.
Bereikbaarheid:
Zaandam kunt u via de Rijksweg A7 bereiken. Ook heeft de stad twee stations, namelijk Station Zaandam en Statio Zaandam-Kogerveld.
Overnachten: Er zijn verschillende mogelijkheden voor u om te overnachten in de Zaanstreek. Wilt u in Zaandam overnachten dan zijn er diverse hotels waar u terecht kan. Kijk in deze lijst of er iets van uw gading bij zit.
Media: Het Noordhollans Dagblad (Zaanstreek), de wekelijkse huis-aan-huis krant de De Zaankanter en de zondagkrant de Zaanstreek.
Voetbalclubs: Enkele voetbalclubs in de Zaanstreek zijn Zaanlandia, Zilvermeeuwen, Hellas Sport en KFC. Zij spelen in de Tweede Klasse.


[Foto: Zaandam © Phil Comeau, op Flickr]


[Foto: Molens in Zaandam (historisch erfgoed) ©  Pululante, op Flickr]


[Foto:Pakhuizen langs de dijk (woon- en werkbuurt Zaanse Schans) ©  Pululante, op Flickr]


[Foto: Zaandijk © Karen Blaha, op Flickr]