Tegelzetten: hoe werkt het?
Tegelzetten: genoeg mensen doen het zelf maar een professional inhuren, bespaart je flink wat tijd en moeite. Hoe gaat tegelzetten in zijn werk? Natuurlijk kies je eerst tegels uit. Je kijkt daarbij naar materiaal (aardewerk en steen komen veel voor), kleur, compositie en afmeting. De stappen van het tegelzetten zijn vervolgens:
- De ondergrond egaliseren zodat er geen tegels uitsteken. Meestal gebeurt dit met specie.
- De 'leglijn' bepalen. Het tegelpatroon moet immers recht zijn.
- Tegellijm mengen en aanbrengen.
- De tegels plaatsen. Zogenaamde 'voegkruisjes' zorgen ervoor dat tussen alle tegels precies evenveel ruimte zit.
- Tegels voor hoeken en afwijkende plekken op maat snijden met een tegelsnijder.
- De voegen vullen. Dit is mooier maar ook duurzamer. Sommige randen en naden worden dichtgekit.
Een uitgebreidere uitleg van tegelzetten vind je op Vloer-vloerbedekking.nl.
Wanneer is een tegelzetter goed?
Het is belangrijk dat tegelzetten goed gebeurt. Hoe weet je of een tegelzetter kwaliteit levert? Allereerst kun je recensies op internet zoeken. Het is verder handig als een tegelzetter is aangesloten bij een branchevereniging. Zo is er de Bond van Aannemers van Tegelwerken in Nederland (BOVATIN). Deze vereniging heeft een erkenningsregeling ontwikkeld. De erkenning wordt afgegeven door de Stichting Gespecialiseerde Aannemers Tegelwerken (SGAT).
Tegelzetten via Uw-adres
Voor tegelzetten kies je een bedrijf uit onderstaande lijst. Je vindt er tegelzetters die zich specialiseren (bijvoorbeeld in het werken met natuurstenen tegels) maar ook klusbedrijven die breder inzetbaar zijn. Sommige bedrijven leveren zelf de tegels, al kun je daarvoor ook terecht bij de rubriek Tegels en tegelwerken.
Hoe staat jouw bedrijf er op internet bij?
Als je een onderneming hebt, wil je dat mensen ervan afweten. Hoe zorg je daarvoor? Een website is een goed begin. Een bedrijfsvermelding in een gids als deze is een alternatief maar is ook een uitstekende aanvulling. Meld je meteen aan.