Adres
Van Aalsburg Griendhouthandel B.V., Hellouw

Van Aalsburg Griendhouthandel B.V.
Korfgraaf 44
Hellouw
Noord-Brabant

www.griendhouthandel.nl

Trefwoorden: Griendhouthandel, Zinkstukken, Wilgentenen, Kraagstukken, Schuttingen, Rijshout, Wiepen, Tuinhuisjes, Beschoeiing, Wilgen

Rubrieken: Tuinbouw, Griendhouthandel

Overige rubrieken:
Van Aalsburg Griendhouthandel B.V., Hellouw

zinkstukken, kraagstukken, klassieke zinkstukken, gevlochten schuttingen, natuurvriendelijke schuttingen, rijshout, wiepen, levendeschuttingen, wilgen.

 

Van Aalsburg Griendhouthandel B.V.

Gevlochten wilgentenenschuttingen

Wilgentenen tuinafscheidingen

Onze schutting is een vlechtwerk. Deze schutting is gemaakt van palen in de grond. De palen zijn doorvlochten met tweejarige speciaal gekweekte en gesorteerde wilgentenen. Het kweken gebeurt op onze eigen kwekerij van circa 1.000.000 m2. De kweekgrienden van ons bevinden zich in de Betuwe. De wilg is een inlands houtsoort dat al decennia lang gebruikt word.
Het maken van vlechtwerk, door middel van stokken/palen en wilgentenen, is in Europa een oude traditie. De oudste resten van dergelijke gevlochten wanden dateren ongeveer 3000 voor Chr. Toen gebruikte men het voor andere toepassingen als nu. Men bouwden er complete muren voor huizen van. Deze muren werden dan aangesmeerd met leem. Je had dan een tochtvrij huis en de wilgentenen waren overal te vinden.
De wilg is zeer buigzaam en als ze gedroogd is zeer taai. We vlechten dus als ze vers, net gekapt zijn. Van Aalsburg gebruikt om te vlechten de zogenaamde katwilg. Deze heeft de beste eigenschappen om mee te vlechten. De katwilg heeft ook een goede duurzaamheid. Ook het leveren van andere soorten wilg is voor ons geen probleem.

Toepassingen

Deze wilgentenen tuinafscheiding is natuurvriendelijk. Het is gemaakt van een inlands houtsoort, de wilg. Vandaar dat deze wilgentenen schutting in veel tuinen een zeer goede uitstraling heeft. Deze schutting maakt de tuin natuurlijker en is praktischer. Niet zoals veel ander schuttingen, die recht strak en zo'n opgesloten karakter hebben.
De wilgentenen zijn groen als ze gevlochten worden. Naarmate de wilgentenen drogen gaan ze ook verkleuren in rood, bruin en andere kleur groen. Je kunt bijna zeggen dat een wilgentenenschutting "leeft". Die verschillende kleuren geven schitterende effecten. Je kunt er ook klimplanten tegenaan laten groeien.
De wilgentenen schutting past dus vrijwel in iedere tuin. Om de schutting er nog natuurlijker te laten uitzien, kunnen we wilgenpalen gebruiken die uitlopen. Die palen moeten dan wel voldoende vocht krijgen, de wilg houdt van water. Een dergelijke schutting "leeft" dus echt. Je moet dan iedere winter de uitgeschoten twijgjes snoeien of er tussen vlechten.
Doorgaans gebruiken we kastanje palen. Deze gaan niet groeien. Deze palen gaan wel 15 tot 20 jaar mee. Kastanje palen bezitten namelijk veel looizuur, meer zelfs dan de eik.
Wilgentenen zijn enorm flexibel als ze vers zijn. We kunnen ze daarom in allerlei vormen gebruiken. Hoog, laag, bochten niets is er te gek. Zelfs het maken van een bankje, huisje is mogelijk.
Als we achter een schutting nog een rij palen zetten, circa 30 cm erachter, en we vullen de gevlochten schutting en de nieuwe rij palen met rijshout, dan er ontstaat een geluidswal, met aan de gewenste zijde gevlochten. Je kunt natuurlijk alleen een geluidswal plaatsen zonder te vlechten. Die is dan alleen niet zo mooi.
Van Aalsburg kan ook schuttingen leveren met een houten lijst erom. Hierin kunnen we allerlei maten leveren. Dit is alleen wel minder natuurlijk dan dat we ter plaatse vlechten.
Het maken van moesbakken is ook een optie. Je kunt dan 4 gevlochten schermpjes (circa 35cm hoog) in en vierkant plaatsen. U kunt dan deze moesbak vullen met grond, en je kunt er plantjes sla andijvie aardbeien en of bloemen in poten.
Voor vuilniscontainers hebben we ook een leuke toepassing. Vier gevlochten elementen die je aan elkaar kunt zetten. Aan de voorzijde een deurtje, en boven een deksel. Zo zie je maar, we kunnen een tuin enorm mooi maken met wilgentenen.

Het vlechten

We hebben dus palen nodig en wilgentenen. Indien nodig verwijderen we eerst bestaande begroeiing (tegen meerprijs).De palen gaan we ongeveer 50 tot 60cm in een rechte rij uit elkaar plaatsen. Bochten zijn geen probleem, het kost iets meer vakmanschap. De palen zetten we met een grondboor ongeveer 60 cm diep. Je krijgt dus iedere circa 55 cm een paal. Mede daardoor word deze wilgentenen schutting heel sterk.
Als de palen staan, zagen we ze af op gewenste hoogte. Van Aalsburg plaatst wilgentenen schuttingen van 30 cm tot 3m hoog. Denk niet te snel, dat zal wel niet kunnen, wij kunnen het.
We leggen dan de bossen speciaal gekweekte wilgentenen bij de palen. We maken de bossen open en kunnen gaan vlechten. De wilgentenen hebben allemaal ongeveer dezelfde lengte, dikte en zijn niet krom. Dit is nodig voor een mooie sterke schutting. Deze wilgentenen kunnen we niet uit een knotwilg halen die langs een sloot staat. Deze tenen zijn vaak krom takkerig en te dik. Vandaar dat wij een enorme kwekerij hebben; (100 hectare nieuwe grienden).
We nemen een wilgenteen, beginnen bij de eerste paal, vlechten dan telkens aan de andere kant van de volgende paal de wilgenteen op. De volgende wilgenteen beginnen we niet achter de eerste paal, maar achter de tweede. Zo doen we dat totdat we alle palen gehad hebben en draaien dan om. Dat wil zeggen dat we nu aan de andere kant beginnen. Om de wilgenschutting zo sterk en dicht mogelijk te krijgen, worden de wilgentenen (vakterm "latten") met lichaamsgewicht of zware hamer aangedrukt.
Het is ook mogelijk om zelf te vlechten. Je koopt de wilgentenen en de palen naar behoefte. Met goede uitleg (wel noodzakelijk)kun je zelf ook een mooie natuurvriendelijke schutting vlechten. Als er tevens nog vragen zijn, bel of mail ons wij zijn er voor u. We geven graag uitleg over dit bijzondere stuk ambacht dat wij met passie beoefenen.