Zoetermeer
Wie Zoetermeer (ook wel Sweet Lake City) alleen kent van het indoor skiën: er is meer. Als groeistad bood en biedt Zoetermeer sinds 1962 onderdak aan steeds meer inwoners en bedrijven. Het is inmiddels de derde gemeente van de provincie en het specialiseert zich in toenemende mate in ICT. Een tegenhanger voor de groeiende technologische en industriële sector vormen de vele en diverse natuurgebieden in en rond de stad.
Kunst en cultuur in Zoetermeer
Onderwijs
Middelbaar beroepsonderwijs wordt gegeven aan het ID College. Dit heeft in Zoetermeer drie locaties.
- Aan de César Franckrode 62-64 volg je opleidingen in de richting Educatie & Oriëntatie.
- Locatie Duitslandlaan 440 biedt opleidingen Uiterlijke verzorging, Sport & Bewegen, en VAVO
- Locatie van Doornenplantsoen 11 biedt opleidingen in Administratie, Gezondheidszorg, Handel, ICT en Welzijn.
De enige hbo-instelling in de stad is de Academie voor ICT & Media. Deze is onderdeel van de Haagse Hogeschool maar functioneert zelfstandig. Je kunt er vijf opleidingen volgen.
Musea
Wil je in Zoetermeer een museum bezoeken, dan kun je terecht bij het Stadsmuseum (Dorpsstraat 7). Dit instituut draait om de historie van Zoetermeer maar vat dat breed op. Je treft er daardoor naast de objecten uit de vaste collectie, waarvan een groot deel de verstedelijking en groei van Zoetermeer verbeeldt, ook ruimer opgezette exposities aan. Ook is er een educatief programma.
Belangstelling voor fotografica? Dan zul je je zeker vermaken in het Fotograficamuseum met zijn omvangrijke verzameling fototoestellen.
Bezienswaardigheden in Zoetermeer
Architectuur
Hoewel Zoetermeer in korte tijd is gegroeid tot het formaat dat het nu heeft, is in elke wijk een andere tijd en bouwstijl te herkennen. Er zijn stadswandelingen van 3,5 tot 10 kilometer die dit goed laten zien.
Een paar bouwwerken met een monumentale status die zeker de moeite waard zijn, zijn:
- Molen de Hoop uit 1897
- De Oude Kerk met een toren uit 1642
- Watertoren de Tien Gemeenten uit 1927-1928.
Wil je de kunst in de openbare ruimte bekijken? Dat kan. De website van de Kunstwacht toont welke objecten er te vinden zijn en wat hun achtergrond is.
Natuur
Wie van groen houdt, zit in Zoetermeer wel goed. In het westen van de stad liggen het Westerpark en het Buytenpark. Aan het Noordelijk Plassengebied, bestaande uit de Zoetermeerseplas, de Noordhovenseplas en de de Benthuizerplas, kun je ook recreëren dat het een lieve lust is. Er komen veel fietsers, wandelaars en ruiters.
Leisure
Zoetermeer heeft een ruim aanbod van bijzondere activiteiten. Indoor snowboarden kan bij SnowWorld, 'flowboarden' bij Dutch Water Dreams. En dan hebben we het nog niet eens over AyersRock, BurgGolf en SilverDome.
Economie in Zoetermeer
ICT
Aan het begin van de 20ste eeuw was Zoetermeer nog groot in de productie van zuivel en in het bijzonder van boter. De laatste decennia verandert de stad echter in een ICT-centrum. Van de 49.697 banen die Zoetermeer in 2010 telde, was een aanzienlijk aandeel (9,5%) in de sector Advisering, onderzoek en specialistische zakelijke dienstverlening.
Andere grote sectoren waren de Groot- en detailhandel en reparatie van auto's (met 19,2% van de banen), Gezondheid- en welzijnszorg (10,6%) en Openbaar bestuur, overheidsdiensten, sociale verzekeringen (10,4%). Negen procent van de banen in Zoetermeer is bovendien in de Industrie. De bedrijvigheid vindt plaats op de 8 industriegebieden in het zuid-oosten van de stad.
Ondernemen
Een bedrijf starten in Zoetermeer? De website van de gemeente voorziet je van informatie.